-
Żeliwny imbryk do herbaty 0,6l czajnik japoński czarny niepowlekany
Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 10.5 |
Dostępność | 0 szt. |
Waga | 1.1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 8720512978810 |
Zostaw telefon |
Tetsubin cast iron 0,6 liter teapot black (uncoated)
-
Tradycyjny dzbanek do herbaty Tetsubin – bez emaliowanej powłoki wewnątrz dzbanka – według koneserów herbaty daje najlepszą w smaku herbatę.
Ręcznie robione
Wykonanie garnków żelaznych trwa zwykle prawie 2 miesiące od wstępnego projektu do ukończenia gotowego produktu. Delikatny żelazny garnek wymaga rzemieślników, którzy wykonują korpus i uchwyt. Każdy jest wykonywany ręcznie jeden po drugim. Ponieważ mistrzowie wytwarzający żelazne dzbanki na herbatę są różne, żadne dwa dzbanki nie są dokładnie takie same. Jeśli kupiony żelazny garnek jest trochę „wadliwy", to normalne, na pewno rozumiesz.
Użytkowanie i konserwacja
Przed pierwszym użyciem żelaznego dzbanka na herbatę włóż małą filiżankę liści zielonej herbaty do żelaznego dzbanka i napełnij dzbanek 2/3 wodą. Gotuj przez 20 minut, wyłącz ogień i odstaw na 5-6 minut. Następnie wylej ciemną wodę. Ponownie napełnij czajnik wodą i gotuj 6-8 razy, aż woda będzie czysta i czajnik będzie gotowy do użycia. Ta procedura jest pomocna, ponieważ rozpuszczona w herbacie taniny wchodzi w reakcję chemiczną z żelazkiem w czajniku. Na powierzchni żelaznego czajnika utworzy się warstwa garbnika, co zapobiega rdzewieniu żelaznego czajnika.
Około 5 dni po pierwszym użyciu, w środku pojawią się czerwone i rdzawe plamy, a biała łuska pojawi się w ciągu około 10 dni. Po długotrwałym użytkowaniu wnętrze zrobi się całkowicie czerwone. Jeśli woda nie mętnieje, nie ma to znaczenia, nie wyjmuj jej ani nie myj. Po prostu zostaw to tak, jak jest.
Po użyciu opróżnij garnek, pozwól mu ostygnąć i pozwól mu wyschnąć w środku. Po wyschnięciu załóż pokrywkę. Nie pozwól, aby woda siedziała w żelaznym garnku, gdy nie jest używany. Nie przykrywaj pokrywką przed ostygnięciem garnka. Wytrzyj pokrywkę do sucha szmatką, aby nie zamoczyć wnętrza garnka z powodu kondensacji.
Odpowiednimi źródłami ciepła dla czajników żelaznych są kominek węglowy, kuchenka gazowa, kuchenka indukcyjna i elektryczna kuchenka ceramiczna, ponieważ czajnik nadaje się do stopniowego procesu ogrzewania. Ze względu na stopniowe nagrzewanie, niewielka ilość żelaza jest powoli uwalniana do wewnątrz, zwiększając w ten sposób smak wody pitnej i pomagając organizmowi przyswajać żelazo żelazawe, co ma taki sam efekt jak suplement żelaza.
Środki ostrożności
1. Unikaj bezpośredniego dotykania wnętrza żelaznego garnka; staraj się nie czyścić wnętrza ściereczką lub szczotką; nie używaj detergentu, nie wycieraj.
2. Nie myj gorącego garnka zimną wodą. Nie gotuj na sucho garnka bez wody, skróci to żywotność żelaznego garnka i może spowodować pęknięcie żelaznego garnka. Nie upuszczaj garnka, ponieważ żelazko może pęknąć.
3. Żelazny garnek jest bardzo ciężki, a po napełnieniu wodą waga podwaja się. Zaleca się napełniać wodą tylko do 2/3, aby uniknąć przelania podczas gotowania.
4. Jeśli nie używasz czajnika przez dłuższy czas, posmaruj wnętrze olejem spożywczym, a następnie przechowuj go w chłodnym i suchym miejscu. Kiedy ponownie zaczniesz używać garnka, napełnij wodą, zagotuj, a następnie wylej wodę i możesz ponownie użyć.
5. Nie można używać w kuchence mikrofalowej.